Werken vanuit profielen maakt het selecteren en ontwikkelen van mensen een stuk gemakkelijker. In de dynamiek tussen organisatie, mens en werk gaat het om wat iemand ‘mag’ doen, wat iemand ‘kan’ doen en wat iemand ‘wil’ doen. Om deze drie zaken inzichtelijk te krijgen is het handig te werken met competentieprofielen voor specifieke rollen en functies.
Als een organisatie competentieprofielen opstelt, ziet iedereen voor zijn rol of functie welk gedrag verwacht wordt, welke taken verricht moeten worden en welke resultaten verwacht mogen worden. De profielen zorgen er daarmee voor dat het selecteren en ontwikkelen van mensen ook een stuk gemakkelijker wordt omdat de uitgangspunten van iedere rol/functie duidelijk is.
Competentiemodel
TMA heeft een eigen competentiemodel met 53 competenties die zijn uitgewerkt in gedragsvoorbeelden op 4 niveaus (algemeen, operationeel, tactisch, strategisch). Aan iedere competentie zijn coachadviezen, ontwikkeltips en interviewvragen gekoppeld als handig hulpmiddel voor de praktijk van alledag.
Het maken van competentieprofielen voor specifieke rollen of functies zorgt ervoor dat organisaties makkelijker mensen kunnen selecteren en ontwikkelen. Een profiel maakt namelijk duidelijk wat de organisatie van mensen verwacht voor specifieke rollen en functies. Heb je eenmaal profielen gemaakt dan is er sneller een totaalinzicht in de combinatie van rol, werk en mensen met hun eigen voorkeursgedrag, talent, valkuilen en potentieel.
1.) Resultaatgebieden bepalen: bepaal eerst welke resultaatgebieden u voor de rol of functie van belang vindt.
2.) Taken vaststellen: vervolgens kies je per resultaatgebied één of meerdere taken die door de medewerker binnen de rol of functie moeten worden uitgevoerd.
3.) Vaststellen vereiste competenties: bepaal welke specifieke competenties iemand in deze rol of functie moet hebben.
4.) Vaststellen vereist gedrag: ten slotte bepaal je het specifieke gedrag waarmee de gekozen competenties worden geoperationaliseerd.
Naast de normale manier van profielen maken, biedt TMA ook een extra service in de vorm van gevalideerde profielen op basis van het STYR model. Het STYR model onderscheidt een organisatie in zes groepen mensen, elk met hun eigen probleemoplossend vermogen en toegevoegde waarde. De zes groepen onderscheiden zich door een bepaald probleemoplossend vermogen voor een rol en kunnen getoetst worden met de diverse talenten van medewerkers. Met behulp van het model maak je in vier klikken een gevalideerd profiel!
meer over gevalideerde profielen
Naast onze oplossing voor het maken van competentieprofielen hebben wij vier modules samengesteld waarmee organisaties de talentgerichte ontwikkeling van medewerkers, teams, leiders en organisatie kunnen vormgeven.
Het is misschien veel om de gehele TMA filosofie in één keer te begrijpen en alle mogelijkheden van talentgericht werken te overzien. Daarom komen we graag bij je langs om je vrijblijvend meer te vertellen over onze modules.