Hoe blijf je optimaal presteren in een veranderproces?
‘Een blik van buitenaf is nodig als je je echt wilt ontwikkelen’
Hoe zorg je ervoor dat medewerkers én teams binnen je organisatie optimaal (blijven) presteren, ook als er veranderingen plaatsvinden? Bij fullservice communicatiebureau Emotion deed de eigenaar een stapje terug en vormen nu drie medewerkers de directie. Sylvia van Lokven, Director Finance & HR: ''Als je zo’n traject met elkaar aangaat én je wilt je blijven ontwikkelen, heeft externe begeleiding zo’n toegevoegde waarde.
Minder manager zijn en meer terug naar de inhoud, creatief bezig zijn en meer vrijheid. Marc Ankersmid concludeerde in 2018 voor zichzelf dat hij daar echt gelukkig van zou worden. Maar hoe maak je de keuze om die stap te zetten als je bedrijf als een kindje voelt? Ankersmid richtte Emotion in 2004 op en het bedrijf groeide daarna flink. In de laatste negen jaar van vijftien naar dertig medewerkers. Dan moet je wel managen natuurlijk. Ondanks dat het lastig is om meer los te laten, besloot Ankersmid te kiezen voor zijn geluk. Hij vroeg medewerkers Sylvia van Lokven en Thijs van Duijn om de directie te vormen, samen met Franklin Tuin.
Vrijheid durven geven
''We hebben op het moment dat we besloten het proces richting de verandering in gang te zetten, gekozen voor externe begeleiding”, vertelt Van Lokven. ''We gebruiken intern de tools van de TMA Methode en ik ben zelf ook gecertificeerd om de talentenanalyses af te nemen. Maar we hebben bewust de TMA Professionals van Kat-Haros hierbij betrokken, voor de blik van buitenaf. Externe begeleiding heeft zo’n toegevoegde waarde als je zo’n traject met elkaar aangaat.” Tineke Kamerling van Kat-Haros keek naar de rollen van de nieuwe directie en naar die van eigenaar Ankersmid: hoe zou hij in vertrouwen achterover kunnen leunen? ,,Hij is de enige aandeelhouder en wilde zeker ook betrokken blijven, maar tegelijkertijd moest hij ons de vrijheid durven geven om beslissingen te nemen. Dan moet je goede afspraken maken”, zegt Van Lokven.
Uit de comfortzone
De TMA Talentenanalyses vormden de basis voor het traject. ''Ik heb best een afwijkend profiel ten opzichte van de andere twee”, legt Van Lokven uit. ''Het talentwoord van Thijs en Franklin bij dominantie is ‘sturend’, bij mij is dat ‘coöperatief’. En bij volharding is het talentwoord van Thijs en Franklin ‘prioriteiten verleggen’ en bij mij ‘doorzetten’. Dan moet je nadenken over wat dat betekent voor de samenwerking. Ook bleek dat het geven van feedback vanuit ons niet altijd goed ging. Dus besteedden we aandacht aan hoe je iets uitvraagt zonder je eigen mening te geven.”